Vandring i Peer Gynts rike i Kvitfjelll

Vandring i Kvitfjell

I Kvitfjell og området rundt er det mye fint turterreng i flott natur, som passer for enhver. Langs Peer Gynt stien finnes det mange muligheter for korte til lange turer, hvis ikke du ønsker å prøve deg på hele turen som er på 90 km.

Peer Gynt-stien

Den lett tilgjengelige naturen i Peer Gynts Rike inviterer til aktiv bruk, og har et vell av godt merkede turstier i variert terreng. Mange av stiene går i høyfjellsterreng og har utsikt mot Jotunheimen, Rondane og Huldreheimen, mens andre stier går i skogsterreng med bjørk, gran eller furu. Området har en rik og spennende flora og fauna, og mange gode fiskevann. Destinasjonene er knyttet sammen av Peer Gynt Stien, som gir gode muligheter for å gå fra sted til sted gjennom Peer Gynts Rike.

Peer Gynt Stien går gjennom fjellterrenget på vestsiden av Gudbrandsdalen i Peer Gynts Rike, som utgjør østre del av Huldreheimen.

Modellen til Ibsens Peer Gynt var en virkelig person som har levd i Sødorp-bygda ved Vinstra. Han har gitt navn til dette fjellområdet som strekker seg fra Gausdal og Skeikampen i sør og Skåbu og Espedalen i nord og vest. Gjennom dette vakre og varierte fjellterrenget går den ca 90 km lange Peer Gynt stien som underveis passerer mange hoteller og fjellstuer, noe som gjør overnatting og bespisning enkelt.

Vinterstid går Peer Gynt løypa gjennom det samme området.

Vandring i Kvitfjell kan gjøres både til fots og på sykkel.

Startpunkter
Peer Gynt Stien kan gås i begge retninger, og det er mulig å starte på vandringen hvor som helst underveis og å gå deler av stien. I Kvitfjell går Peer Gynt stien ut fra parkeringsområdet på vestsiden av Gudbrandsgard hotell. Mot Skardbua og Skeikampen følges servicevegen i alpinanlegget sørvestover opp lia og deretter på sti på østsida av sjølve Kvitfjellet. Mot Vendalen og Fagerhøi følger stien skiløypetraseen nordvestover og opp lia mot Hestknappen.

Terrenget
Fjellområdet i Peer Gynts Rike er et flott turterreng. Mesteparten av tiden går ruta i 900 - 1.000 meters høyde, men Peer Gynt Stien går også helt opp til 1.500 m.o.h. På store deler av ruta her en fin utsikt til Rondane og Jotunheimen. Terrenget er varierende høyfjellsterreng, hovedsakelig med en blanding av snaufjell og høyfjells-bjørkeskog. Ruta følger stort sett gode stier og seterveier og har ingen svært krevende eller luftige passasjer. Det anbefales likevel godt fottøy (fjellsko eller lignende), og bekledning som tåler både vind og en regnskur.

Skilting/merking
Stien er merket med DNT sine røde T-er og skiltet i alle hovedkryss med teksten Peer Gynt stien og aktuelle stedsnavn. I tillegg er det brukt små pil-skilt med vandrersymbol, der det ellers kan være tvil om retningen. Der stien er tydelig og lett å følge kan det være opptil 100 m mellom vardene/malingsmerkene. Der det er mindre tydelig sti kan det være merker så tett som 5 - 10m.

Kart
Kart bør benyttes på turen. Her anbefales turkartet Peer Gynts Rike. (Bestillingsnr. 2563 fra Ugland IT). På dette kartet er Peer Gynt stien tegnet inn. 

Sommerkart

UT.no kan du se andre turforslag i nærområdet.