Turforslag i Kvitfjell

I Kvitfjell og området rundt er det mye fint turterreng i flott natur, som passer for enhver. Langs Peer Gynt stien finnes det mange muligheter for korte til lange turer, hvis ikke du ønsker å prøve deg på hele turen som er på 90 km.

Se turstier og kart her

Drikk vann fra Olavskilden som etter sigende har helbredende kraft, nyt flott natur, stillhet og utsikt over Gudbrandsdalslågen, Rondane og ikke minst Kvitfjell alpinanleggs løypenett. Benytt deg av fiskemuligheter eller ta deg et friskt bad i Gompen eller i Svarttjønnet. 

Vi har sommeråpen sportsbutikk på Skitorget, og populære Tyrihanstunet holder åpent onsdag-lørdag gjennom juli og august. Her kan du nyte en bedre lunsj og gode drikkevarer før etter en flott fjelltur. Vestsiden byr på flotte turstier med tilgang til Peer Gynts rike.

Se våre tips til sykkel i Kvitfjell

Peer Gynt-stien

Modellen til Ibsens Peer Gynt var en virkelig person som har levd i Sødorp-bygda ved Vinstra. Han har gitt navn til fjellområdet som strekker seg fra Gausdal og Skeikampen i sør til Skåbu og Espedalen i nord og vest. Gjennom dette vakre og varierte fjellterrenget går den ca 90 km lange Peer Gynt stien.

Du kan lese mer om dette på turistforenings nettside:

 

Peer Gynt-stien - DNT Gudbrandsdalen

Peer Gynt stien fra Kvitfjell

Kvitfjell er knyttet til Peer Gynt stien og turistforenings løypenett med T-merkede stier. Disse kalles også Peer Gynt stien.

Peer Gynt stien starter fra parkeringsområdet ved Gudbrandsgard hotell. Stien mot Skeikampen går via Skardbua. Den følger servicevegen i alpinanlegget sørvestover opp lia. Stien går på østsida av sjølve Kvitfjellet og over til vestsiden, der den følger veien opp til Veslesetra. Ved Skardbua er Peer Gynt stien merket både mot Skeikampen og Fagerhøi.

Stien mot Espedalen følger skiløype-traseen mot nordvest. Den går langs Hestknappen og videre til Svinslåa, Vendalen og Fagerhøi.

Les mer om Peer Gynt-stien

Stolpejakten

Det er satt ut stolper i Kvitfjell og området rundt som er i drift fra 18. juni. Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en app på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med. 13 stolper er plassert ut i Kvitfjell og omegn, og 50 stk i Ringebu kommune.

Les mer om stolpejakten

 

Fossen på mellomstasjonen

Følg stien nedover fra Gudbrandsgard Hyttegrend. Etter noen hundre meter hører du lyden av en brusende foss. Der tar du av inn til høyre. Det er en kort og enkel tur. Fossen er idyllisk vakker, og det er mulig å ta seg en frisk dusj her.

Sagnet sier at du da vil forbli evig ung, da fossen har hellig vann fra Olavskilden.

Kvitfjellet

Kvitfjellet er selve kjennemerket i området og en fin topptur. Adkomst er lettes med utgangspunkt i toppstasjonen for stolheisen. Det er tydelig sti mot vest og toppen kan nås enten via en bratt sti på østsiden, eller en enklere sti fra nordsiden av toppen. Kvitfjellet er 1044 m høy. Toppen av Kvitfjellet har utsikt til hele Kvitfjell, både vestsiden, mellomstasjonen og Varden samt til Rondane og Jotunheimen. Kvitfjellet er også en del av stolpejakten.

 

Olavskilden

Olavskilden finner du på mellomstasjonen i nærheten av Gudbrandsgard Hotell. Her kan du drikke friskt vann rett fra kilden som etter sigende har helbredende kraft. Særlig kraftfullt skal det være torsdagsnatten. Flere kaster en mynt oppi Olavskilden for å få et ønske oppfylt.

 

 

Bånseterkampen

Denne fine fjellformasjonen kan du nå via Myrsetra eller via Skardbua/Svartvann. Det er gode stier langs kanten på toppen bortover og utsikten sydover er upåklagelig.

Fra Bånseterkampen kan man gå 3 km lenger og komme til Prestkampen, eller gå ned til Svartvann og til Skardbua. Man kommer også til Skeikampen om man fortsetter forbi Prestkampen herfra.

Skardbua
På veien til Svartvann finner du Skardbua som kan være et fint turmål også på sommeren.

Prestkampen
Dette er høyeste fjell i nærområdet på 1244 m. Prestkampen ligger innenfor Svartvann og nås via Bånseterkampen eller Skardbua.

 

Svartvann

Svartvann ligger mellom Varden og Prestkampen og er særlig fint på sommeren med fine bademuligheter.

Det er flere veier til Svartvann.

Du kan starte på Dalavegen ved Vesleseter, på Storslettbakken eller Myrsetra.

Hestknappen

Hestknappen på 1023 m ser du fra toppstasjonen på stolheisen.

Den ligger nordvest for Kvitfjellet og kjennetegnes ved at den er bratt og smal.
Adkomst kan skje fra flere sider. Fra toppstasjonen via tydelige stier i terrenget.

Du kan også gå opp i nærheten av Gammelseterfeltet ved å følge bilveien oppover. Det er også en godt synlig sti fra Svinslåvegen, hvor det er skilt som viser startpunktet.

 

 

 

 

Varden

Toppunktet på Varden ligger på 990 m. Her er det flott område med mange plasser hvor det er fint for en rast med niste og termos. Det er merket egne stier som danner en rundtur fra toppstasjonen på stolheisen og via Myrsetra.

Kommer dere med bil er det en stor P-plass på Storslettbakken. Gå derfra bilveien til Myrsetra og opp eller gå fra Varden hvor stien starter rett ved stolheisen. Stiene er merket med oransje merker.

Høgkleiva og Ringebu Stavkirke

Nyt flott utsikt mot Kvitfjell og sørover i Gudbrandsdalen fra Høgkleiva i Ringebu. Turen kan startes ved flotte Ringebu Stavkirke, så her kan man slå flere fluer i en smekk. Her er det en koselig suvenirbutikk og kiosk. 

Følg skilter mot Kongsvegen sørover. Turen starter på grusvei og fortsetter på sti mot Høgkleiva. Fortsett mot utkikkspunktet. Nyt synet av utsikten og matpakken til den fine utsikten eller i gapahuken i nærheten. Turen passer både liten og stor.

Flyvraket på Ringebufjellet

Flyet var i oktober 1942 på vei fra Fornebu til Banak via Værnes, da det frøs ned og det ble foretatt en nødlanding inne på fjellet. I dag ligger fortsatt flyvraket som et påminnelse om hendelsen, og det har blitt et spennende turmål for små og store. Turen går i lett terreng uten noen store opp- eller nedturer og det er fin sti hele veien. 

Foto: Gunnar V. Aasbø-Skinderhaug

Les mer om turen her

Segelstadseterkampen

Denne toppen på 1022 m kommer du enklest til fra toppstasjonen på stolheisen. Toppen ligger mot øst og det er flere stier i terrenget som fører til topps.