Sommer og turforslag i Kvitfjell Alpinanlegg.

Turforslag i Kvitfjell i sommer

I Kvitfjell og området rundt er det mye fint turterreng i flott natur, som passer for enhver. Langs Peer Gynt stien finnes det mange muligheter for korte til lange turer, hvis ikke du ønsker å prøve deg på hele turen som er på 90 km.

Drikk vann fra Olavskilden som etter sigende har helbredende kraft, nyt flott natur, stillhet og utsikt over Gudbrandsdalslågen, Rondane og ikke minst Kvitfjell alpinanleggs løypenett. Benytt deg av fiskemuligheter eller ta deg et friskt bad i Gompen eller i Svarttjønnet. 

Vi har sommeråpen sportsbutikk på Skitorget, og populære Tyrihanstunet holder åpent onsdag-lørdag gjennom juli og august. Her kan du nyte en bedre lunsj og gode drikkevarer før etter en flott fjelltur. Vestsiden byr på flotte turstier med tilgang til Peer Gynts rike. 

Se åpningstider

 

 

 

Her kan du lese mer om turmuligheter i Kvitfjell

 

Kvitfjell sommer.

 

PEER GYNT-STIEN

Den lett tilgjengelige naturen i Peer Gynts Rike inviterer til aktiv bruk, og har et vell av godt merkede turstier i variert terreng. Mange av stiene går i høyfjellsterreng og har utsikt mot Jotunheimen, Rondane og Huldreheimen, mens andre stier går i skogsterreng med bjørk, gran eller furu. Området har en rik og spennende flora og fauna, og mange gode fiskevann. Destinasjonene er knyttet sammen av Peer Gynt Stien, som gir gode muligheter for å gå fra sted til sted gjennom Peer Gynts Rike.

Peer Gynt Stien går gjennom fjellterrenget på vestsiden av Gudbrandsdalen i Peer Gynts Rike, som utgjør østre del av Huldreheimen.

Modellen til Ibsens Peer Gynt var en virkelig person som har levd i Sødorp-bygda ved Vinstra. Han har gitt navn til dette fjellområdet som strekker seg fra Gausdal og Skeikampen i sør og Skåbu og Espedalen i nord og vest. Gjennom dette vakre og varierte fjellterrenget går den ca 90 km lange Peer Gynt stien som underveis passerer mange hoteller og fjellstuer, noe som gjør overnatting og bespisning enkelt.

Vinterstid går Peer Gynt løypa gjennom det samme området.

 

 

Startpunkter

Peer Gynt Stien kan gås i begge retninger, og det er mulig å starte på vandringen hvor som helst underveis og å gå deler av stien. I Kvitfjell går Peer Gynt stien ut fra parkeringsområdet på vestsiden av Gudbrandsgard hotell. Mot Skardbua og Skeikampen følges servicevegen i alpinanlegget sørvestover opp lia og deretter på sti på østsida av sjølve Kvitfjellet. Mot Vendalen og Fagerhøi følger stien skiløypetraseen nordvestover og opp lia mot Hestknappen.

 

 

Tur kvitfjell sommer

 

Sommer Kvitfjell turterreng

 

 

 

Terrenget

Fjellområdet i Peer Gynts Rike er et flott turterreng. Mesteparten av tiden går ruta i 900 - 1.000 meters høyde, men Peer Gynt Stien går også helt opp til 1.500 m.o.h. På store deler av ruta her en fin utsikt til Rondane og Jotunheimen. Terrenget er varierende høyfjellsterreng, hovedsakelig med en blanding av snaufjell og høyfjells-bjørkeskog. Ruta følger stort sett gode stier og seterveier og har ingen svært krevende eller luftige passasjer. Det anbefales likevel godt fottøy (fjellsko eller lignende), og bekledning som tåler både vind og en regnskur.

Skilting/merking

Stien er merket med DNT sine røde T-er og skiltet i alle hovedkryss med teksten Peer Gynt stien og aktuelle stedsnavn. I tillegg er det brukt små pil-skilt med vandrersymbol, der det ellers kan være tvil om retningen. Der stien er tydelig og lett å følge kan det være opptil 100 m mellom vardene/malingsmerkene. Der det er mindre tydelig sti kan det være merker så tett som 5 - 10m.

 

Kart

Kart bør benyttes på turen. Her anbefales turkartet Peer Gynts Rike. (Bestillingsnr. 2563 fra Ugland IT).

På dette kartet er Peer Gynt stien tegnet inn. 

Klikk på bildet for stor versjon av kartet. 

 

Sommerkart tur Kvitfjell

 

Olavskilden Kvitfjell sommer

 

 

 

Olavskilden

Olavskilden finner du på mellomstasjonen i nærheten av Gudbrandsgard Hotell. Her kan du drikke friskt vann rett fra kilden som etter sigende har helbredende kraft. Særlig kraftfullt skal det være torsdagsnatten. Flere kaster en mynt oppi Olavskilden for å få et ønske oppfylt. 

Høgkleiva og Ringebu Stavkirke

Nyt flott utsikt mot Kvitfjell og sørover i Gudbrandsdalen fra Høgkleiva i Ringebu. Turen kan startes ved flotte Ringebu Stavkirke, så her kan man slå flere fluer i en smekk. Her er det en koselig suvenirbutikk og kiosk. 

Følg skilter mot Kongsvegen sørover. Turen starter på grusvei og fortsetter på sti mot Høgkleiva. Fortsett mot utkikkspunktet. Nyt synet av utsikten og matpakken til den fine utsikten eller i gapahuken i nærheten. Turen passer både liten og stor.

Ringebu Stavkirke er en av 28 gjenværende stavkirker i Norge. Den ble bygget på 1200-tallet og er en av landets største. Kirken er verdt et besøk med andre ord. 

Høgkleiva

 

Flyvraket på Ringebufjellet

Flyet var i oktober 1942 på vei fra Fornebu til Banak via Værnes, da det frøs ned og det ble foretatt en nødlanding inne på fjellet. I dag ligger fortsatt flyvraket som et påminnelse om hendelsen, og det har blitt et spennende turmål for små og store. Turen går i lett terreng uten noen store opp- eller nedturer og det er fin sti hele veien. 

Foto: Gunnar V. Aasbø-Skinderhaug

Les mer om turen her

flyvraket sommer kvitfjell

Kvitfjellet turmål

Kvitfjellet

Kvitfjellet er fjellet som Kvitfjell har fått navnet sitt fra. Selv om sommeren er dette fjellet hvitt. Fjellet ser du enkelt fra toppen av alpinanlegget. Når du bestiger fjellet kan du skrive navnet ditt inn i boken på toppen. Toppen av Kvitfjellet har utsikt til hele Kvitfjell, både vestsiden, mellomstasjonen og Varden samt til Rondane og Jotunheimen. Et praktfullt sted å spise matpakken, med andre ord. Kvitfjellet er også en del av stolpejakten.

Kvitfjellet er en super tur for hele familien. Den er ikke lang eller krevende, men det blir litt lett klatring når man nærmer seg toppen. 

 

Fossen på mellomstasjonen

Følg stien nedover fra Gudbrandsgard Hyttegrend. Etter noen hundre meter hører du lyden av en brusende foss. Der tar du av inn til høyre. Det er en kort og enkel tur. Fossen er idyllisk vakker, og det er mulig å ta seg en frisk dusj her.

Sagnet sier at du da vil forbli evig ung, da fossen har hellig vann fra Olavskilden.

 

Fossen Kvitfjell sommer mellomstasjonen østsiden

Stolpejakt i Kvitfjell

STOLPEJAKT

Det er satt ut stolper i Kvitfjell og området rundt som er i drift fra 18. juni. Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en app på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med. 13 stolper er plassert ut i Kvitfjell og omegn, og 50 stk i Ringebu kommune.

Last ned appen og sett i gang!

Mer om Stolpejakt