Møt Jøkukl, maskoten i Kvitfjell

KIDS Kvitfjell: Møt Jøkul

Hei, jeg heter Jøkul!

 

KIDS Kvitfjell - Jøkul

For lenge, lenge siden, da verden var dekket av is og snø, bodde det mystiske snømonstere i den norske fjellheimen. Disse snømonstrene, eller Yetier, som de ble kalt, var store pelskledde skikkelser som så veldig skumle ut, men som egentlig var helt ufarlige.

Men en dag begynte isen å smelte og hele verden forandret seg. Fjellene ristet og store snøskred skylte over landskapet og badet verden i en tåke av snø og is. Og når fjellene stoppet å riste og snøen endelig la seg, var alt helt stille, og alle Yetiene var borte. Det vil si alle bortsett fra en, den lille Yetien Jøkul. Og derfor bor Jøkul den dag i dag i Kvitfjell, hvor han fortsatt venter på at alle fjell-vennene hans skal komme tilbake å finne ham igjen.

Jøkul bor i en vakker snøhule, med store glitrende istapper som henger fra takhvelvingen og reflekterer sollyset utenfor, men selv om han er veldig glad i hulen sin så bruker han likevel mesteparten av dagen sin på å vandre i fjellet. Det er nemlig sånn med Kvitfjell, at man av og til kan finne store fargerike diamanter gjemt under snøen. Ingen vet helt hvor de kommer fra, eller hvorfor de er der, men Jøkul har med tiden blitt veldig opptatt av å finne disse diamantene. Og hver gang han finner en, drar han ivrig tilbake til hulen sin, og med en liten ishakke knuser han diamantene og gjør dem om til glitrende diamantstøv. Dette diamantstøvet er det mest verdifulle Jøkul har, og hver gang månen står høyt på himmelen, klatrer han opp på den øverste toppen i Kvitfjell og sprer diamantstøvet ut i vinden. Diamantstøvet laver ned over Kvitfjell og får snøen til å glitre i lyset fra månen, slik at fjellet i seg selv blir lysende i mørket. På den måten håper Jøkul at vennene hans skal forstå hvor han er, slik at de en dag kan komme tilbake til ham igjen.

Men Jøkul er såvidt vi vet, den siste Yetien i hele verden. Og det kan jo til tider bli litt ensomt for en liten yetigutt. Men heldigvis for Jøkul har menneskebarna kommet til Kvitfjell! Det eneste er at Jøkul er litt sjenert, og han har flere ganger opplevd at menneskene kan bli litt redde når de får øye på ham fordi han er så stor og hårete. Men det menneskene ikke vet er at Jøkul egentlig er mye mer redd for dem, enn det de er for ham, og det hender at han løper og gjemmer seg hvis menneskene virker skumle. Rett som det er kan man se han stå bak et tre og kikke usikkert bort på barna. Men så snart han oppdager at barna er vennlige og ikke redde for ham i det hele tatt, blir han kjempeglad og kommer løpende for å gi klemmer.

Han er en troskyldig liten Yeti med hjertet i hånden, som alltid ønsker å få seg en liten venn eller to. For hvem vet, kanskje de nye vennene hans kan hjelpe ham å finne snødiamantene sånn at snøen i Kvitfjell kan fortsette å glitre...?

Vår nye maskot, Jøkul, kan du møte i Kvitfjell i hele vinter. Han liker seg spesielt godt i familieområdene våre, KIDS Skitorget og KIDS Gudbrandsgard.