skiferie i Kvitfjell

Kle deg riktig

Kle deg riktig på ski

Det er mange gode grunner til å dra på ski i Kvitfjell selv om det er kaldt. Det er masse tørr og fin snø i bakken, noe som gir et godt skiføre. For at både store og små skal oppleve skiglede i kulden må vi kle oss godt. Her deler vi noen tips og erfaringer:
Uansett, dropp bomull på skidagen! Da er det sagt og vi kan gå videre.

Påkledning i kulda - 3 lag
Innerst: ULL

Tiden da ullklær klødde er over. I dag lages det meste av ullundertøy av merinoull. Denne er behagelig mot huden og klør ikke slik man husker fra barndommen. Å bruke bomull innerst er fy-fy da bomullen trekker til seg fuktighet og holder på denne så man blir kald. Ansatte i Kvitfjell holder seg varme med superundertøy fra Devold.

Mellomlag

Her kan man benytte syntetiske materialer som fleece. Denne frakter fuktigheten vekk fra kroppen så man ikke forblir fuktig og kald. Man får også mellomlag av tovet ull som fungerer veldig bra.

Ytterlag
Dette laget bør være vindtett og vannavvisende. Her trenger man noe som isolerer mot vind og vær, samt holder deg tør samme hvor mye man baser i snøen. Det er viktig at dette laget også har mulighet til å slippe fuktigheten fra kroppen ut.
Er det ekstra kaldt kan man også benytte en boblevest eller lignede utenpå det ytterste laget, eller en ekstra fleece i mellomlaget.
Ett eller to par sokker?

Alpin- /snowbordstøvler skal sitte stramt men behagelig. Har man plass til to par sokker uten at det klemmer og er ubehagelig er dette greit. Blir det for trangt, stopper blodomløpet og man ender med å fryse på føttene. I de aller fleste tilfeller er det derfor bedre med 1 par gode alpinsokker laget med en høy andel ull. Vanlige bomullsokker bør man unngå.

Varmetap:
Hode og håndledd er der man har det største varmetapet. Benytt lange votter som dekker håndleddet. Trekk jakken godt over. Votter er å foretrekke i stedet for hansker.
Hjelm hjelper godt for å hindre varmetapet fra hodet. Man kan også benytte en lue, bøff eller pannebånd under hjelmen om man kjenner at det trekker kaldt på ørene.

Kuldekrem:
Kuldekrem i ansiktet kan i mange tilfeller hjelpe godt. Det finnes mange merker på markedet, men man bør benytte en kuldekrem som inneholder solfaktor og ikke inneholder vann.

Hals/nakke:
Man får en type buff hvor øverste delen består av fleece og resten er som en vanlig Buff. Denne varmer ekstra godt og kan trekkes opp over hake når man sitter i heisen.

Ansiktsmaske:
Det finnes forskjellige typer ansiktsmasker for alpint, både fleece og et materiale som minner om softshell/våtdraktmateriale. Fleece varmer godt når det er tørt, men er mindre behagelig når det blir litt fuktig av pust osv. Ull er som alltid bra, og anbefaler derfor ull-balaclava