Sesongstart Kvitfjell alpinanlegg

Spørsmål og svar om sesongstart

-Når er sesongstart?

I år blir det sesongstart fredag 3. desember i Kvitfjell. Vi åpner Familiebakken og Familieheisen for trening og cruising. 

Lørdag 4. desember åpner vi også Karirenna, Kvitfjell Express og etter all sannsynlighet Vestsideløypa og Vestsiden Express. 

Se vår snørapport

-Hvilke heiser og løyper åpner til sesongstart?

Familiebakken, Familieheisen, Kvitfjell Express (stolheis B) og Karienna åpner. Vi jobber nå for fullt med å få med Vestsidløypa og Vestsiden Express (soltheis C) til åpningshelgen. 

Se vår snørapport

Hvilke løyper åpner til jul?

 Normalt vil alle hovedløyper, og alle heiser, være åpne til jul. Dette avhenger av mengden med natursnø, og forhold for snøproduksjon før jul. I enkelte sesonger vil en kunne oppleve et redusert tilbud i jula, og at anlegget da først åpner fullt og helt litt ut i januar.

-Hvilke løyper åpner når?

Dette avhenger av været. Prioritet er på hovedløypene i alle tre fjellsider slik at alle gjester skal ha et godt tilbud så tidlig som mulig. Normalt åpner Kvitfjell tidlig i november med et treningstilbud først og fremst. I siste halvdel av november er som regel flere av hovedbakkene åpne. (Slik er ikke situasjonen i 2021 på grunn av en usedvanlig mild november).

-Hvorfor åpner alltid Familiebakken og Karirenna først? 

Familiebakken åpner først og fremst som et treningstilbud noe som er en viktig del av kundegrunnlaget i november. Karirenna kommer gjerne som løype nr 2 på grunn av at løypa ligger nordøstvendt noe som gir gunstigere forhold for snøproduksjon. De senere årene har vi imidlertid åpnet Vestsideløypa og Varden nesten på samme tidspunkt. Dette skyldes at det investert i nytt snøproduksjonsutstyr som er vesentlig mer effektivt.

-Åpner parken til sesongstart? 

Normalt har vi et begrenset parktilbud ved sesongstart, så utvides tilbudet utover i sesongen.

-Jeg har hytte på Varden. Når åpner det der? 

I år vil vi nok komme litt inn i desember før vi kan åpne i Varden, men snøproduksjon er godt i gang.

-Barna mine kjører aktivt og vi bor på Vestsiden. Går stolheisen på Vestsiden til sesongstart så de kommer seg over for å trene? 

Det kommer seg litt an på når vi åpner de ulike bakkene. Når treningen begynner tidlig er det uansett ikke aktuelt på grunn av at det da er mørkt, og ikke lovlig å drifte stolheisen. Men vi har praktisert noe tidligere start på enkelte dager, og etter behov.

-Vi har hytte på Vestsiden/Varden. Går stolheisene så vi kan stå på ski i åpningshelgen?

Ja. Vi åpner Vestsideløypa og Vestsiden Express i åpningshelgen.

-Hvorfor går ikke kanonene selv om det er minusgrader?

Det kan være forskjellige grunner til dette:

Ugunstig vindretning kan medføre at vi må stenge ned (spesielt de fastmonterte kanonene). Produseres det på feil vindretning havner gjerne snøen utenfor bakken, og inn på områder som det er lite ønskelig med kunstsnø på.

Vi trenger -2 for å produsere, og helst tørr luft. Er luftfuktigheten høy må en gjerne opp i 4-5 minusgrader for å få noe effekt av snøleggingen. Optimale forhold er -10 og høytrykk, da er luftfuktigheten også normalt lav.

Når det blir kaldere enn -5 har vi ikke nok vann til å kjøre alle kanoner likt (hver kanon bruker mer vann når temperaturen faller). Vi prioriterer derfor de områdene vi ønsker åpning på fortløpende. I enkelte løyper vil da kanonene ikke gå selv om det er kaldt nok.

-Andre skisteder produserer snø ved plussgrader. Hvorfor gjør ikke dere det? 

Det er ikke mulig å produsere snø med vanlige snøkanoner i plussgrader. Det finnes imidlertid en type produksjonsutstyr som kan lage en begrenset mengde snø også når det er varmegrader. Sjusjøen har dette, men da kun som supplering for en langrennstrase. Per nå er det ikke utviklet noen type snøkanon som kan produsere i plussgrader med en kapasitet som vil ha noen effekt i et alpinanlegg.

-Hvor lenge må dere produsere snø for å kunne åpne? 

For å åpne de første bakkene trenger vi gjerne 8-10 dager med kulde, og helst kaldere enn -4, for å åpne. Når snøen er lagt går det med et par dager for dosing og nødvendig sikringsarbeid i de ulike traseene. Familiebakken som vi normalt åpner først har vi klart å snølegge på ned mot 5 døgn.

-Hvorfor åpner ikke løypene der det er flest hytter først? 

Det er prioritet på hovedheiser og hovedbakker, og forbindelsen mellom de tre fjellsidene slik at vi får åpnet mest mulig skikjøring så tidlig som mulig. Hyttene ligger spredt utover hele fjellet, og det er ikke mulig å dekke alle tilliggende løyper tidlig i sesongen.

-Hvorfor åpner dere Olympiabakken til slutt, det er jo den Kvitfjell er mest kjent for?

Olympiabakken er den mest tidkrevende løypa å snølegge, og her er vi avhengige av å legge ekstra mye snø på grunn av World Cup. Det er gjerne også mildere i nedre del av anlegget noe som gjør at vi kommer senere i gang med snøproduksjon i nedre del av løypa.

Det er ikke så mange World Cup løyper som er åpne for publikum rundt om i verden, men i Kvitfjell prøver vi å tilrettelegge for at flest mulig skal få benytte seg vår World Cup trase i så stor del av sesongen som mulig.

-Hvor mye natursnø trengs for å åpne en løype?

I de delene av anlegget vi ikke har snøanlegg kan en regne at det må til minimum 50 cm. med natursnø for å kunne åpne.

-Når åpner Oleheisen? 

Oleheisen åpnes normalt til jul.

-Hvorfor åpnet dere ikke i høstferien i år? Gjør dere det neste år?

Skikjøring i høstferien var et testprosjekt basert på snø som lagres over sommeren. Dessverre var lønnsomheten i dette veldig dårlig, med liten trafikk i perioden mellom høstferien og ordinær åpning. Om vi skal satse videre på dette må vi sikre at trafikkgrunnlaget er mer forutsigbart, da spesielt treningsbiten.